Постинг
27.07.2012 15:33 -
Лесни питки
Автор: aida22n
Категория: Рецепти
Прочетен: 974 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 27.07.2012 15:34
Прочетен: 974 Коментари: 2 Гласове:
1
Последна промяна: 27.07.2012 15:34
Продукти: 500 г брашно, 250 мл топла вода, 7 г суха мая, 3 с.л. олио, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, подправки - чубрица, розмарин, чесън на гранули, босилек и др.
Маята се сипва в топлата вода плюс захарта в дъблока купа. Оставя се десетина минути. Прибавя се постепенно пресятото брашно и се замесва меко тесто, накрая на месенето се добавят олиото, солта и подправките, доомесва се. Тестото се поставя в намазнена купа, покрива се с найлонова торбичка и се оставя на топло да втаса около 30 минути. Втасалото тесто се разделя на 16 части, всяка се издърпва като фитил и се оформят питки като се връзва на възел. Слагат се в намазнена тава, покриват се и се оставят да втасат още 30 минути, да удвоят обема си. В предварително загрята на 210 градуса фурна се пекат за около 15 минути до златисто. Още горещи питките се намазват с олио или разтопено масло.
Идеи за Коледни подаръци
С какво ще трябва да се разделите през т...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
С какво ще трябва да се разделите през т...
Христина Панджаридис: никакви обиколки и...
Поне две яйца бих сложила.
цитирайМоже и с яйца, но аз съм на една диета, в която не може да се смесват яйца и брашно и тези питки ми бяха точно за диетата. Направих ги, много ми харесаха, дори леко съм променила оригиналната рецепта. Затова си сложих тук рецептата, за себе си да не ги забравя, а в същото време може да допаднат и на някой друг...
цитирай