Постинг
16.06.2012 15:54 -
Козунак в хлебопекарната
Автор: aida22n
Категория: Рецепти
Прочетен: 774 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 16.06.2012 15:56
Прочетен: 774 Коментари: 2 Гласове:
1
Последна промяна: 16.06.2012 15:56
Продукти за тестото: 2 яйца + 1 белтък /жълтъкът се оставя за намазване/, 200 г. захар, щипка сол, 180 мл топло прясно мляко, около 600 - 660 г. брашно, 1 пак.суха мая или 20 г. прясна мая.
Замесвам го в машината, но го пека във фурната. Слагат се продуктите в този ред в хлебопекарната. Брашното да е около 500 г., после се добавя по малко останалото. Включва се на програма "Тесто". Като се омеси хубава топка, се добавя 90 мл мазнина - олио и масло, на три пъти, хубаво да се поеме от тестото. Прибавя се настъргана лимонова кора, есенция ром и 1 ванилия. Втасва в машината. Изважда се, разделя се на топки, разстилат се с намазнени ръце, вътре се слага мармалад, орехи или друг пълнеж по желание. Усукват се като фитили. Плетат се на плитка, слагат се в намазнена и набрашнена тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, може и в много слаба топла фурна. Като си удвоят обема, се намазват с жълтъка, разбъркан с малко олио и се посипват обилно със захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 170-180 *С около 40 мин.