Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 10:59 - Любимата музика ни прави щастливи
Автор: cary Категория: Музика   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
0



Хората обичат музиката по същата причина, поради която са привлечени от секса, наркотиците, хазарта и вкусната храна, показва ново изследване, цитирано от „Дискавъри“.
Когато слушаме музика, която ни харесва, мозъкът отделя допамин. Това е вещество, което участва както в мотивацията, така и в пристрастяването. Дори само очакването да чуем звуците на композиция като „Четирите годишни времена“ на Вивалди може да ни накара да отделяме хормона на щастието.
Откритието обяснява защо музиката винаги е съпътствала големи емоционални събития по целия свят от самото зараждане на човечеството. „Следваме мелодията и очакваме да разберем дали онова, което ще чуем в следващия момент, ще ни хареса – всички тези малки когнитивни нюанси ни доставят огромно удоволствие. Това се случва почти изцяло заради допамина“, обяснява невробиологът Валори Салимпур от университета „МакДжил“ в Монреал.
В предишно изследване Салимпур и нейните колеги свързали удоволствието от музиката с емоционални реакции, като промени в сърдечния ритъм, пулса и дишането. Учените открили, че когато това се случва под въздействието на музиката, кръвта нахлува в райони от мозъка, свързани с освобождаването на допамин. За да докажат окончателно допаминовата връзка, учените помолили осем меломани да донесат в лабораторията музика по техен избор. Повечето избрани мелодии били класическа, джаз, рок и поп музика. След 15-минутно слушане на музика учените инжектирали участниците с вещество, което се свързва с допаминовите рецептори, а с помощта на специален скенер те можели да наблюдават дали веществото се движи в кръвта, което означава, че участниците са произвели много допамин. Ако повечето от допаминовите рецептори са свободни обаче, веществото би се свързало с тях. Тази технология действително показала, че мозъците на участниците освобождават големи количества допамин при слушането на любимата музика.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cary
Категория: Поезия
Прочетен: 16737
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930