Моят блог в Blog.bg
Постинги в блога
16.08.2012 19:11 -
Шкембе-чорба
Тази чорба е запазена марка на моето семейство, правим я вече 15-тина години аз или мъжът ми. Не обичам да си споделям много-много рецептата, но сега ще я издам...
Предварително изчиствам и сварявам шкембето - телешко или свинско, кой ка...
Предварително изчиствам и сварявам шкембето - телешко или свинско, кой ка...
16.08.2012 18:46 -
Сладкиш без яйца
Смесват се 2 к.ч.кисело мляко с 1 ч.л. хл.сода, 2 к.ч. захар, 1 к.ч. олио и 4 к.ч. брашно. Всичко се обърква, само бъркане с лъжица, без миксер, изсипва се в намазнена и набрашнена тава. Получава се блатче около 1 пръст дебело, но посл...
01.08.2012 19:00 -
Брускети
Намазвам филийки с масло, отгоре нарязани на ситно домат, чушка, чесън, маслини, босилек и сол. Запичам леко във фурната.
01.08.2012 18:56 -
Най-лесните соленки
Продукти: 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. олио, брашно за меко тесто, сол, ким.
От всички продукти се замесва тесто, разточва се на лист с дебелина около 1/2 см, изрязват се формички по желание или лентички. Нареждат се в намазнена тава и се пекат...
27.07.2012 15:33 -
Лесни питки
Продукти: 500 г брашно, 250 мл топла вода, 7 г суха мая, 3 с.л. олио, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, подправки - чубрица, розмарин, чесън на гранули, босилек и др.
Маята се сипва в топлата вода плюс захарта в дъблока купа. Оставя се десетин...
27.07.2012 08:49 -
Корекомки
От 2 пак. крема сирене, 200 г маргарин, 1 бакпулвер и брашно се замесва меко тесто. Разточва се на тънък лист около 3-4 мм. Изрязвят се кръгчета с винена чаша. Кръгчето се прегъва на две, после на още две. Само отгоре се потапят в заха...
19.06.2012 13:47 -
Панирани крилца с корнфлейкс
Сварявам крилцата, разделям ги на 2, посолявам ги. Потапям ги в разбито яйце и после овалвам в корнфлейкс, предварително смлян в блендера, но не на ситно, а съвсем за кратко, да има и едри парчета. Пържа ги в загрято олио до златисто.
17.06.2012 13:38 -
Ориз Басмати
1 ч.ч. ориз Басмати се измива и се накисва във вода за 15 мин. В тенджера се разстопява 1-2 с.л. масло и се добавят канела, 2 щипки мащерка, 1/2 ч.л. кимион и изцеденият ориз. Запържва се до прозрачност на ориза. Залива се с 3 1/2 ч.ч....
16.06.2012 15:54 -
Козунак в хлебопекарната
Продукти за тестото: 2 яйца + 1 белтък /жълтъкът се оставя за намазване/, 200 г. захар, щипка сол, 180 мл топло прясно мляко, около 600 - 660 г. брашно, 1 пак.суха мая или 20 г. прясна мая.
Замесвам го в машината, но го пека във фурн...
16.06.2012 15:36 -
Локумки
Продукти: 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. олио, брашно с 1 бакпулвер.
Замесва се меко тесто, разточва се на тънък лист, реже се на квадратчета. Във всяко квадратче се слага парченце локум и се завиват като пурички. Пекат се на 220*С до розово. ...
Замесва се меко тесто, разточва се на тънък лист, реже се на квадратчета. Във всяко квадратче се слага парченце локум и се завиват като пурички. Пекат се на 220*С до розово. ...
16.06.2012 15:28 -
Скариди
На котлона в съд с малко олио се запържват 2-3 нарязани на ситно скилидки чесън, малко кашу или други ядки, куркума и джинджифил на вкус, около 400 г необелени сварени скариди или 200 г обелени. Запържва се /задушава се/ за няколко мин...
16.06.2012 15:21 -
Салата Табуле
300 г. булгур, 4 връзки магданоз, 1 домат, 1/2 краставица, 2 лимона, 1 глава лук, 30 мл зехтин, сол
Булгурът се залива с вряща вода и се оставя да я попие. Престоява така час-час и половина, за да омекне, след което се отцежда. Магданозът...
Булгурът се залива с вряща вода и се оставя да я попие. Престоява така час-час и половина, за да омекне, след което се отцежда. Магданозът...