Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2014 17:57 - ЗА ГНЕВА....
Автор: lubovakoniamash Категория: Лични дневници   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
3



 Човек днес живее под такова смазващо напрежение, че нервите му са изпънати до крайност и дори най-незначителното предизвикателство поражда у него греха на гнева. Причина за гняв може да бъде детето, което не ни слуша, или съпругът или съпругата, който/която ни противоречи, или шофьорът, който ни сече пътя, давайки ни повод да се разгневим. Дори и ако посредством самоконтрол гневът ни не получи външен израз или не е чут от онзи, който го е предизвикал, той все пак е грях, защото уврежда нашата душа и нашето сърце. Да се гневиш е действие срещу самия себе си, провокирано от дяволско изкушение.

Спасителят строго ни предупреждава относно гнева, който поражда словесни конфликти и употребата на оскърбителни думи.

Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда, а който каже на брата си: “рака” [празноглав, смахнат] виновен ще бъде пред синедриона; а който пък каже: “безумнико”, виновен ще бъде за геената огнена. (Мат. 5:22)

Никой не може да мисли зло без да поквари сърцето, в което трябва да обитава Бог. Онзи, който се гневи в мисълта си срещу брат си, разкъсва една свещена връзка между себе си и другия. А тази връзка е трудно да се възстанови, тъй като демонът на гнева, веднъж проникнал в сърцето, измисля многобройни аргументи в твоя защита, за да не допусне твоето помирение. В Посланието до Ефесяни св. апостол Павел дава редица съвети на жителите на град Ефес и подчертава греха на гнева по особен начин. Цитатът в началото на това слово е от неговото послание. Знаейки, че човек се разгневява по много причини и че този гняв има склонността да остава в сърцето на човека и да го превръща в омраза (или най-малкото да издълбава пропаст между нас), апостолът ни съветва да не допускаме слънце да ни залязва гневни. Чрез този съвет гневът – който често наранява и накрая става дълбоко вкоренен грях – се отстранява, а силата му се загубва. Една дума, изречена гневно, наранява точно толкова сериозно, колкото и физически удар. Първоизточникът на всички конфликти в света е неовладяният гняв. Човек се гневи и наранява друг, който след това отговаря с по-голяма ярост и сила. Веднъж започнала, тази верига не може да бъде прекъсната, освен чрез призива на молитвата – истинската молитва.

Променете условието на това уравнение, като заместите с групи хора отделните лица, и ще осъзнаете колосалните размери на бедствието, предизвикано от гнева. Опитайте се да поставите непоклатима преграда пред демона на гнева. Сложете страж на устата си и променете злите помисли, породени от импулса на гнева, и вашият вътрешен живот ще се преобрази. Благословението на Господа ще действа в сърцето ви, езикът ви няма да бъде вече толкова остър, а Иисусовата молитва, казана в нужното време, ще ви накара да почувствате греховното си състояние и така няма да ви позволи да дадете външен израз на гнева или да го задържите в ума и сърцето си.

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubovakoniamash
Категория: Лични дневници
Прочетен: 656752
Постинги: 771
Коментари: 1086
Гласове: 1302
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930